Tumlare

Tumlare

Latin: Phocoena Phocoena

I Östersjön lever en  omtyckt  invånare - tandvalen tumlare (Phocoena phocoena). Tyvärr står populationen i Östersjön inför en hotad framtid då de klassificeras som akut hotade - endast 500 beräknas leva kvar. Deras existens hotas av flera faktorer som t ex. fiske, förlust av livsmiljöer, oljeutsläpp och föroreningar av havet.

Tumlare lever utöver Östersjön i kustnära vatten i Stilla Havet, Atlanten och Norra ishavet. De lever både ensamma eller i grupp och använder ekolokalisering för att hitta födan som består av fisk. Tumlaren äter 1-2 kg fisk om dagen.

Utseende

Gråsvart rygg, ljusa sidor och vit mage

Låg triangelformad ryggfena och trubbig nos

Vikt:60-75 kg

Längd: 1,5 m - 1,9 m 

Livslängd: sällan äldre än 12 år i det vilda


Hur kan jag träffa på en tumlare?

Vissa platser längs Östersjöns kust har ökad tumlaraktivitet. Genom att hålla koll på platser som är kända för att vara tumlarnas habitat, till exempel områden nära Öland eller Gotland i Sverige, kan du öka chanserna att se dem från land eller nära stranden. Om du ser en tumlare bör du rapportera det till Naturhistoriska riksmuseet: https://marinadaggdjur.nrm.se/ , detta för att öka kunskapen och därmed bevaringen av dessa djur. Tumlaraktiviteten tros öka söder om Gotland på sommaren.

www.wwf.se kan du bli östersjöfadder och bidra till att skydda livet i Östersjön från överfiske och övergödning.Källor: 

www.wwf.se

www.naturskyddsforeningen.se 

www.animalia.bio

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.