Lodjur

Lodjuret

Fridlyst och inte det lättaste djuret att få syn på, men lätt att fascineras av & en sann inspiration för oss på Láhku. Det skygga lodjuret som är nordens enda vilda kattdjur som trivs allra bäst i bergig och brant terräng. Det är ett ensamlevande skogsdjur som håller revir som "doftas in" med urin-markeringar. Hemområdet varierar i storlek, men är vanligtvis mellan 3-7 kvadratmil.

Parningstiden sker i mars-april och i maj-juni föder honan upp till fyra ungar som följer sin mamma till våren därpå. Under den tiden lär de sig framförallt att jaga byten, där rådjur är det viktigaste. Ibland krävs en anpassning efter tillgången, då kan renar, harar och skogshöns vara vanliga utbyten. I snitt blir ett lodjur 12-14 år, men det äldsta kända blev hela 17 år.

Hur gör man för att få uppleva ett lodjur?

Med hjälp av deras luktsinne, mörkerseende, tysta tassar, kamouflage och en otroligt bra hörsel kan de lätt undvika människor. Trots detta och deras skygga beteende finns chansen att kunna se dem, framförallt under skymning och gryning.

Det kan även hända att ni möter Lodjuret i villaområden och på vägarna, de är nämligen nyfikna och befinner sig oftast i närheten av dessa områden. Men lika snabbt som den har uppfattning om vem de möter, ger de sig snabbt av - så passa på att njuta av denna sällsynta naturupplevelsen!

Jakten på lodjur har skapat starka reaktioner

Det är delade meningar om licensjakten på lodjur. Under 2023 pågår licensjakten från 1 mars - 15 april då man har fastställt om licensjakt på totalt 201 djur, vilket är nästintill en fördubbling från föregående år. Vissa kritiserar beslutet och anser det vara kontraproduktivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och som ett eftergift till jaktintresset. Lodjuret har en viktig funktion i ekosystemet. Medan andra menar på att licensen är satt i relation till hur många ungar lodjuren har fått och att lodjursstammen inte är i närheten av utrotning.


Storlek
Kroppslängd: 80-130 cm
Vikt: 15-25 kg (vuxna djur)

Utbredning i Sverige:
Alla landskap
utom Öland & Gotland

Spårens form & storlek
Storlek: ca 7-8 cm
Form: Likt ett stort kattspår
Mer rund i formen än vargspåret

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.