Kronhjorten

Kronhjorten

Skånes & Ålands landskapsdjur


Latin: Cervus Elaphus

Dessa imponerande hjortdjur har en särskild plats i våra hjärtan och är en symbol för den vilda naturen i Sverige. I det här inlägget kommer vi utforska kronhjorten, dess livsstil och dess närvaro i svenska skogar. 

Fakta om Kronhjort

Kronhjorten är större än rådjur och kan väga mellan 40 och 100 kilogram. Hanen kallas hjort, medan honan kallas hind och ungen för kalv. Dessa majestätiska djur har kastanjefärgad päls och karakteristiska palmbladsliknande. 

Kronhjorten är växtätare och lever på en diet som inkluderar gräs, örter, löv, kvistar och ibland även bär. De är särskilt aktiva under skymningen och gryningen och tillbringar mycket av dagen betande på näringsrik vegetation.

Parningssäsongen för dovhjort inträffar vanligtvis på hösten. Efter en dräktighetsperiod på cirka 7-8 månader föds kalvarna vanligtvis i maj till juni. Dessa unga kronhjortar, kalvarna, är livliga och växer snabbt under sommaren. De stannar hos sina mödrar under det första året innan de blir självständiga.

Hornen

Hanen är känd för sina imponerande horn. Dessa horn är greniga och påminner om palmblad. Hornen växer under våren och sommaren och fälls senare på året. Hjortarnas horn är ett tecken på deras ålder och styrka och används för att imponera på honor och markera revir. 

Möten i skogen 

Om du vill ha chansen att stöta på en kronhjort i skogen är den bästa tiden vanligtvis under tidig morgon och sen eftermiddag. Kronhjortarna är mer aktiva under dessa timmar. Om du har tur nog att möta en kronhjort, var respektfull och njut av att betrakta dem på avstånd. Kronhjortar är generellt fredliga djur, men de kan bli nervösa om de känner sig hotade. 

Storlek och utbredning

Mankhöjd: 0,8 - 1,5 meter 

Längd: 1,4 - 2,1 meter

Honans vikt: 40 - 60 kilogram 

Hanens vikt: 70 - 100 kilogram 

Livslängd: 10 - 16 år utanför fångeskap

Utbredning i Sverige

Kronhjorten finner vi i Götaland, Svealand och Norrland upp till Västerbotten!

 

Källor: 
www.jagareforbundet.se
www.Viltdata.se
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.